Samen Ontwikkelen

Samen Ontwikkelen

De trend van 2016 en 2017 is wat mij betreft: Samen Doen. Want juridische advisering is nog steeds mensenwerk. Maar medewerkers en klanten vragen meer. De partners en leidinggevenden kunnen dat faciliteren en ervoor zorgen dat het in de haarvaten van de organisatie gaat zitten.

Ik zie 3 speerpunten van beleid die maken dat het “samen doen” in de organisatie wordt ingebed. Speerpunten die zorgen voor een grotere medewerkertevredenheid én klanttevredenheid. Beide liggen in elkaars verlengde. Het een kan niet zonder het ander. De juridische dienstverlening wordt er beter en leuker van.

Het eerste speerpunt wil ik hier graag bespreken.

Zorg voor samen ontwikkelen

Samen ontwikkelen betekent dat iedereen zich mag ontwikkelen op de manier die het beste bij de persoon past. Talentmanagement. Het mooie van dat concept is de aanname dat iedereen talentvol is. Je hebt hunters en farmers. Netwerkers en procestijgers. De intern gerichte advocaat en de extern gerichte advocaat. Je hebt ze allemaal nodig. Zorg ervoor dat dit wordt gevoeld en dat iedereen daarvan doordrongen is.

De volgende hulpmiddelen helpen om talentmanagement in de steigers te zetten.

Strategie
Ten eerste het bespreken en uitleggen van de strategie van het kantoor en hoe medewerkers daaraan kunnen bijdragen. Dat biedt de mogelijkheid om de medewerker uit te nodigen om mee te denken en met voorstellen te komen om daaraan bij te dragen. Een dergelijke benadering maakt dat de waarom vraag meteen beantwoord is en maakt vervolgens expliciet hoe iemand daaraan zijn of haar bijdrage kan gaan leveren.

Persoonlijk leiderschap
Een tweede hulpmiddel is het faciliteren van persoonlijk leiderschap. Je maakt medewerkers verantwoordelijk en leert hen in de spiegel te kijken en waar nodig bij te sturen. Daar bestaan hele goede cursussen voor. Dit past in de advocatuur omdat zij bestaat uit hoog opgeleide en mondige professionals die zich snel dienen te ontwikkelen. Daar past verantwoordelijkheid geven en nemen heel goed bij.

POP, persoonlijk ontwikkelingsplan
Ten derde het invoeren van het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan van 1 A-viertje. Keep it simple! Het ontwikkelingsplan maakt dat het persoonlijk leiderschap, dat vooral een grondhouding is, wordt omgezet in doen. Doordat het doen in een plan wordt gegoten, realiseer je meteen ook een meetinstrument. Wat gedaan is kan worden teruggelezen en de resultaten kunnen worden besproken. Meten is weten. En van daaruit kan dan worden bijgestuurd, geholpen of ervoor worden gezorgd dat het een volgende keer net even anders wordt gedaan.

Ontwikkeling : belangrijk agendapunt
Het laatste hulpmiddel voor het inbedden van talentmanagement is misschien wel het belangrijkste voor het kantoor. Maak van opleiding en ontwikkeling een strategisch belangrijk en terugkerend thema in de partnervergadering. Op hoofdlijnen en waar nodig kan dan verdieping plaatsvinden. Bespreek ontwikkeling en maak een inschatting van de doorstroming. In- en uitstroom komen daaruit voortvloeiend dan ook aan bod. Je houd de ontwikkeling van mens en organisatie dan steeds even tegen het licht zodat je alerter bent en als maatschap op tijd kan bijsturen.